Irja Gustavsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Lindesberg. Foto: Thomas Wedin/SVT

Efter lång debatt i fullmäktige – majoritetens budgetförslag gick igenom

Uppdaterad
Publicerad

På tisdagen tog kommunfullmäktige i Lindesberg beslutet att godkänna majoritetens omarbetade budgetförslag.
Totalt ska 50 miljoner kronor sparas, men beslut om vilka verksamheter det gäller har ännu inte tagits.

– Nu börjar vi jobba med de effektiviseringar som förvaltningarna har jobbat på under året. Hädanefter kommer man ta beslut om hur vi ska spara, säger Irja Gustavsson (S), kommunstyrelsens ordförande.

Spara 20 miljoner nästa år

Trots kritik från vänstern och en lång debatt i kommunfullmäktige gick budgeten igenom, som innebär att effektiviseringarna på 50 miljoner kronor ska fördelas på flera år. Nästa år ska 20 miljoner sparas, därefter 10 miljoner per år.

– Det är bättre att vi delar upp det. Väldigt många i vår personal har långa uppsägningstider så vi måste börja jobba mer långsiktigt för att se resultat.

Varför har ni tagit ett beslut om besparing?

– Vi är i samma situation som många av landets kommuner. Våra barn blir fler och vi måste bygga både förskola och äldreomsorg. Vi måste se till att vi har pengar för framtiden, säger Irja Gustavsson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer