Efter lång väntan – Vasakanonen avfyras

Uppdaterad
Publicerad

Efter ett år av förberedelser görs idag en första provskjutning med den kanon som byggts efter de som fanns på regalskeppet Vasa. Kanonen avfyras på Bofors testcenter i Karlskoga.

Provskjutningen är en del i ett projekt som har som mål att kartlägga hur sjöstrid gick till på 1600-talet. Den nygjutna 24-pundiga bronskanonen avfyrades därför mot ett mål som byggts av ek likt Vasas skrov.

I provskjutningen används även kopior av samtida ammunition, krut och utrustning för att få svar på tidigare obesvarade frågor.

Det handlar bland annat om kanonens ballistiska egenskaper dvs. hur långt kunde man skjuta, vilken spridning hade kanonen, vilken verkan hade de olika ammunitionstyperna (rundkula, piklod, saxlod resp. kartescher).

I projektet hoppas man också kunna få svar på hur miljön var ombord för kanonbesättningen under strid med tryck, buller och krutgaser.

Bronskanonen har gjutits vid Tierps Järnbruk. Eldröret har nu kompletterats med en lavett. Lavetten är uppbyggd av tio ekstycken med en vikt på cirka 300 kg som sedan förstärkts med järnbeslag och tidsenlig utrustning. Nio skruvar och hundra spikar håller ihop lavetten som får en totalvikt på cirka 400 kg och skall bära det ca 1300 kg tung eldröret. Alla järndetaljer är handsmidda av Tom Ward och Thomas Cederroth i Skeppsholmssmedjan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer