Nu får Moustafa gå i skolan igen. Foto: SVT

Efter mejlmissen – nu får barnen gå i skolan igen

Uppdaterad
Publicerad

Det har snart gått två månader sedan flera av de asylsökande familjerna kom till det nya asylboendet i Hallsbergs kommun. På fredagen fick barnen, äntligen, börja i skolan.

– Det är jättebra och jag har varit glad hela dagen för att jag fick vara där, berättar Moustafa när SVT nyheter Örebro ringer och frågar hur dagen har varit.

– Det är bra att jag får lära känna nya kompisar i skolan. Jag känner mig varmt välkommen, fortsätter han.

Asylsökande skolbarn

Fördröjning av skolstart

För tre veckor sedan kunde vi berätta hur bland annat en mejlmiss från Migrationsverket gjort att skolstarten har dröjt för barnen i det nya asylboendet.

Läs också: Barn på asylboende får ingen skolundervisning

Idag, har barnen varit i skolan för första gången och fått träffa sina lärare och klasskamrater. På måndag ska de ta del av undervisningen.

– Det känns ju jättekul, de vill ju verkligen gå i skolan, säger Jarmo Rajakangas rektorn på Folkasboskolan i Pålsboda om de asylsökande barnen.

Suttit sysslolösa

För Hallsbergs kommun har det varit problematiskt att få tag på överlämningsmaterial från andra kommuner där en del av barnen tidigare gått i skolan.

De har också haft det svårt med att få reda från just vilken kommun barnen kommer sen innan. Det har gjort att barnen har suttit sysslolösa, och utan undervisning i nästan två månader. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Asylsökande skolbarn

Mer i ämnet