Foto: Sofi Röjlar/SVT, SVT

Efter mordet i Oxhagen – fyra personer döms för medhjälp till mord

Uppdaterad
Publicerad

Förra sommaren sköts en man i 40-årsåldern till döds på öppen gata i bostadsområdet Oxhagen i Örebro. Nu döms fyra personer för medhjälp till mord.

Skjutningen inträffade den 25 juli i Oxhagen i Örebro. Två män i 20-årsåldern och en tjej i övre tonåren åtalades misstänkta för mord.

På tisdagen kom domen från Örebro tingsrätt. Trion döms inte för mord – utan medhjälp till mord. De båda männen döms till 14 respektive 16 års fängelse. Tjejen döms till fyra års fängelse.

Oklart vem som sköt

Enligt tingsrätten är det oklart hur många av de åtalade som befunnit sig vid brottsplatsen när skotten avlossades. Därför väljer tingsrätten att döma de åtalade för medhjälp till mord, istället för mord.

Den fjärde åtalade var en tjej i tonåren. Hon åtalades och dömes för medhjälp till mord. Straffet blir sluten ungdomsvård i ett år och fyra månader.

Narkotikahandel bakom

I domen lyfter tingsrätten en pågående konflikt mellan två rivaliserande grupperingar i Örebro, som bakgrund till mordet. Den man som sköts i Oxhagen är närstående till en av de utpekade frontfigurerna för den ena gruppen, och den mannen sitter å sin sida åtalad misstänkt för inblandning i det mord som skedde knappt två veckor före det i Oxhagen. Den man som sköts ihjäl då ska ha varit en av frontfigurerna för den andra gruppen. Konflikten mellan grupperna ska bland annat handla om narkotika.

Särskilt hänsynslöst

Tingsrätten skriver även att mordet varit särskilt hänsynslöst eftersom gärningspersonerna varit i numerärt överläge, och att mordet skett på öppen gata där det rört sig människor.

Samtliga inblandade nekar till brott.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Misstänkta gängskjutningar i Örebro

Mer i ämnet