Mannen som knivskars får bland annat ersättning för ärr han fått. Foto: Johan Nilsson / TT

Efter knivattacken i Hällefors – offret får över 200 000 i ersättning

Publicerad

Sommaren 2017 knivskars en ung man svårt av en 19-årig man i Hällefors. Offret får nu 230 000 kronor i brottskadeersättning – varav nästan 100 000 för de fysiska ärr han fått efter knivattacken.

Det var i juni 2017 som mannen knivskars svårt i bröstet, halsen och huvudet. Enligt tingsrätten var det bara tillfälligheter som gjorde att han inte dog. Förövaren dömdes till fem och att halvt års fängelse, för försök till mord.

Offret får nu brottsskadeersättning på 230 000 kronor. 4 150 kronor för kläder, 7 000 kronor för sveda och värk, 93 500 kronor för de fysiska ärr han fått efter knivskärningen och 125 000 kronor för kränkning. Det är ungefär 100 000 kronor mer totalt än det skadestånd tingsrätten dömde ut, pengar som nu betalas ut av staten istället. (Se faktaruta).

Ovanligt hög ersättning

– Vi betalar ut cirka 100 miljoner kronor om året i brottsskadeersättning och avgör ungefär 10 000 ärenden. Det är relativt ovanligt att vi betalar ut ersättning för ärr med ett så högt belopp som i det här fallet, säger Bo Eriksson vid Brottsoffermyndigheten.

Bedömningen av ärr görs tidigast ett år efter att skadan uppkommit.

– Är brottsoffret under 25 år blir ersättningen högre. Även skadans placering påverkar. Synliga ärr på ansikte och hals ger högre ersättning än ärr på bål och fot.

Granskar fotografier

Brottsoffermyndigheten granskar fotografier av offrets skador och följer sedan Trafikskadenämndens riktlinjer. Nämnden prövar rätten till ersättning för trafikskadade eller deras anhöriga för att de ska få en skälig ersättning utifrån lag och praxis, oavsett vilket försäkringsbolag de har.

– Vi följer Trafikskadenämndens tabeller för att få vägledning när vi ska bedöma hur stor ersättning ett brottsoffer ska få efter att ha drabbats av en utseendemässig skadeföljd – till exempel ett ärr, säger Bo Eriksson.

– Sedan gör vi alltid en individuell bedömning, ersättningen skiljer sig från fall till fall.

Brottsskadeersättning

Visa

– Det är först och främst gärningsmannen som ska betala det skadestånd som domstolen dömer ut.

– Kronofogdemyndigheten kan driva in pengarna åt offret. Om inte förövaren kan betala ska man vända sig till sitt försäkringsbolag. 

– Om man inte får någon ersättning därifrån kan man ansöka om ersättning från Brottsoffermyndigheten. Det ska man göra senast tre år efter fällande dom.

– Om du har polisanmält ett brott, men förundersökning eller åtal lagts ned kan du ändå söka ersättning, om det framgår av utredningen att du har utsatts för brott.

Källa: Brottsoffermyndigheten

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer