Rånaren fick med sig kontanter. Foto: Philip Naskret/SVT

Efter rånvågen – Rusta inför kontantfri betalning i butik på försök

Uppdaterad
Publicerad

Rustabutiken på Boglundsängen i Örebro rånades under flera tillfällen hösten 2019. Nu har företaget mot bakgrund av det beslutat att sluta med all kontanthantering i butiken på försök.

– Det här införde vi igår och det kommer att pågå under tre månader på försök, berättar Fredrik Ingemarsson, försäljningschef för Rusta Sverige.

I samband med rånen mot Rustabutiken på Boglundsängen i Örebro kom förövarna över en okänd summa pengar vid varje tillfälle.

Nu har varuhuskedjan beslutat att på försök sluta med kontanthanteringen i butiken.

– Det här införde vi igår och det kommer att pågå under tre månader på försök, berättar Fredrik Ingemarsson, försäljningschef för Rusta Sverige.

Färre betalar kontant

Han berättar att kontant betalning i butiken sker vid allt färre tillfällen och motsvarar idag ungefär 10 procent av betalningarna. Mot bakgrund av det vill kedjan i pilottestet utvärdera säkerhetsaspekten och ha det som grund för framtida beslut.

– Personalen är oerhört positiva till det här. Vi kommer att utvärdera säkerhetsaspekten och höra vad kunder och personal har att säga, berättar Ingemarsson.

Facket tar emot beskedet med dubbla känslor.

– Det är jättetrist att vi har den utvecklingen, säger Malin Bergvall, ombudsman för Handels i Örebro län.

Ny företeelse

Enligt Handels är det en ny företeelse att den kontantfri hantering berör den typen av butiker.

– Det är ganska ovanligt. Framförallt för dagligvaruhandeln. Vi vet att det finns i vissa branscher hos frisörer till exempel. De vi vet här i stan är Willys och Rusta på Boglundsängen.

Säkerhet för anställda

Hon tror att det kommer att bli ett allt vanligare sätt för butiker för att undvika rånrisken.

– Om utvecklingen fortsätter så kan det nog bli så. Det här handlar ju om säkerheten för de som jobbar i butikerna. Jag kan inte se vilka andra åtgärder man skulle kunna vidta, säger Malin Bergvall.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.