Efter skyfallet – nu börjar återuppbyggnaden

Publicerad

Det har gått tre veckor sedan skyfallet som översvämmade Hallsberg ägde rum. Nu har vattnet runnit undan, och arbetet med att återställa allt till det normala har börjat.

Mellan 5 och 6 september i år föll regnet tungt över östra Sverige. Värst drabbat blev Hallsberg, där man på söndagen uppmätte över en decimeter nederbörd.

En av de husägare som drabbades var Elisabeth Granbom, som fick ett flera centimeter tjockt vattenlager på golvet i sitt hem.

Regnkaoset i september 2015

– Det här hemmet var mitt allt, och nu kan jag inte vara här, sa Elisabeth då.

Nu har det gått tre veckor sedan katastrofen. Vattnet har runnit undan, och försäkringsbolagen har kommit med uppskattningar på skadornas omfattning.

Till de fyra största försäkringsbolagen har drygt 450 anmälningar inkommit. Det rör sig främst om skador på bostäder och andra fastigheter, men också motorskador. Allt till ett sammanlagt värde av 60 miljoner kronor.

Stora renoveringar återstår

I Elisabeth Granboms hus har försäkrings- och byggföretag varit på besök och konstaterat att garaget måste rivas, och huset totalrenoveras. Hon kommer inte kunna bo där på minst nio månader, men ser ändå fram emot renoveringen.

– Nu känns det som man kommer igång här. Det känns att det händer något konkret, så det känns mycket bättre nu, säger Elisabeth.

Också kommunens fastigheter är skadade, men exakt till vilken kostnad är inte klarlagt. De största skadorna är på Alléhallen, där gymmet och källaren blev översvämmat. Även förskolan Tranängen kommer behöva renovering som resultat av vattenmängderna. Där är verksamheten tillsvidare lagd i andra lokaler.

– Det är en omfattande skada. Kanske kan vi flytta tillbaka dit tidigast januari eller februari nästa år, säger Torbjörn Dybeck.

”Länsstyrelsen måste ta ansvar”

På grund av klimatförändringar kommer extrema väder, däribland skyfall, bli allt vanligare. Elisabeth Granbom förstår att ingen kan råda över vädret, men hon vill

– Se över utflödena av vattnet, så det tar sig bort från Hallsberg. För det är ju det alla pratar om: vattnet har inte haft någonstans att ta vägen, säger hon.

Men det kan vara lättare sagt än gjort, iallafall på kommun-nivå. För enligt Torbjörn Dybeck får Hallsbergs kommun inte själva reglera dagvattensystemen. Enligt honom behövs det nya vattendomar som bestämmer hur vattnet får färdas i kommunen.

– Vattnet är ju bara tillfälligt i Hallsberg, och färdas sen vidare ända till Östersjön. Och däremellan påverkas många kommuner. Därför måste Länsstyrelsen ta huvudansvar för vad man får och inte får göra, säger Torbjörn Dybeck.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Regnkaoset i september 2015

Mer i ämnet