Arkivbild. Foto: TT

Efter sommarens bränder – Skogsstyrelsen uppmanar till försiktighet

Publicerad

Det är farligt att vistas i skog som nyligen brunnit, även om det gått ett halvår sedan branden rasade. Det meddelar Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande och uppmanar till försiktighet.

– Träd vars rötter brunnit upp kan falla omkull utan någon som helst förvarning, säger Gunnar Isacsson som är ekolog.

Det råder ingen ökad risk för granbarkborrar och andra skadeinsekter i den skog som brandskadades under hösten, det meddelar Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Myndigheten uppmanar därför skogsägare att avvakta en upparbetning av skogen eftersom att det finns stora risker med att vistas i skog som nyligen brunnit. När den synliga branden är släckt kan glödbranden i marken pågå länge, till och med hela vintern.

– Glödbranden kryper sakta ner i torvmossar och andra ställen fast det är fuktigt, och det är inte säkert att gå där förrän branden slocknat helt. Dessutom kan träd, vars rötter brunnit upp, falla omkull utan någon som helst förvarning, säger Gunnar Isacsson, ekolog på Skogsstyrelsen i ett pressmeddelande.

Om det blir skador 2019 och 2020 eller inte beror på de lokala förhållandena.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.