Branden i Notre-Dame väcker hemska minnen i Vintrosa: ”Känner igen sorgen”

Uppdaterad
Publicerad

Den 8 mars 2014 chockades ortsborna i Vintrosa av en brand som förstörde stora delar av kyrkan. Beskedet om storbranden i Notre-Dame väcker starka minnen.

– Jag kände en omedelbar igenkänning när jag hörde om vad som hänt i Paris, säger Johan Bremer, kyrkoherde i Tysslinge församling

Liknelserna mellan kyrkobranden i lilla Vintrosa och den världskända katedralen som brunnit i Paris kan verka långsökt.

Men i grund och botten handlar det om två byggnader som människor har en relation till och minnen av.

– Jag känner igen sorgen i Paris som församlingsbor kände här. Jag känner också igen det här hur man lyckades få ut saker. Paralleller finns även om storleken gör det svårt att säga att Vintrosa och Notre-Dame är likadana, säger Johan Bremer.

Vintrosaprästen Foto: Johannes Weckström

Spåren efter branden kommer aldrig försvinna

I Paris väntar mycket arbete för att rädda det som räddas kan och renovera kyrkan. Precis som i Vintrosa lär spåren av branden för evigt påminna om det fruktansvärda som inträffat.

– Även om man kan bygga upp Notre-Dame så blir det en kopia. Det blir inte de gamla träföremålen som har nötts med händer av generationer. Det går aldrig att ersätta, säger Johan Bremer

”Ett helt folks historia”

Minnena och historierna av kyrkor och andra heliga byggnader gör att många känner för dessa enligt Johan Bremer.

– Som äldsta byggnad på orten står kyrkan i Vintrosa för en historia med vigslar, bröllop och begravningar som varit här. Notre-Dame är ett helt folks historia. Där har kröningar och allting utspelat sig under över tusen år. Det är ju en oerhört grannlaga uppgift att återskapa denna katedral som är ett helt folks minne, säger han.

Vintrosa kyrka Foto: SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.