Såhär såg det ut på Rudbecksgatan i oktober – nu ska den trasiga belysningen på en av stadens mest trafikerade gator till sist åtgärdas. Foto: SVT

Efter SVT:s granskning – fyra centrala platser i Örebro får ny belysning

Uppdaterad
Publicerad

Efter många år av bristande underhåll har den politiska ledningen nu valt att satsa extra på belysning i centrala Örebro. Genom en ombudgetering kommer några av de mest publika platserna där det varit rena mörkret periodvis, få belysning.

SVT Nyheter Örebro var först med att uppmärksamma att flera områden i centrala Örebro under hösten 2020 saknade fungerande gatubelysning, trots att problemen felanmälts.

Under fredagen beslutade Programnämnd Samhällsbyggnad i Örebro att skjuta till 3,5 miljoner till ny belysning på några strategiska platser i centrum där många människor rör sig.

Åtgärdar belysningen på fyra platser

Träbron över Svartån vid nattklubben Villa Strömpis ska också få bättre belysning. Foto: Jenny Wahlgren / SVT

Nu kommer åtgärder att sättas in för att åtgärda belysningen vid Hamnbron, vid Svartån, vid Rudbecksgatan och träbron vid Villa Strömpis.

 – Det handlar om sådant som går att åtgärda relativt snabbt, förklarar Ullis Sandberg (S) säger Ullis Sandberg (S) ordförande Programnämnd samhällsbyggnad. Förhoppningen är att allt är klart hösten 2021.

Utreder det långsiktiga underhållet

Men när det gäller det långsiktiga underhållsarbetet av belysningsnätet krävs större insatser. Just nu arbetar förvaltningen med att ta fram en underhållsplan och en kostnadsberäkning.

Enligt belysningsansvarig tjänsteman på kommunen, Ataniyaz Ataniyazov, är det framförallt kabelnätet som är eftersatt, något som pågått under många år.

– Vi behöver ha en bra plan och struktur för hur vi ska lägga upp arbetet, konstaterar Ullis Sandberg (S). Men man löser inte 20 års eftersatt underhåll på bara några år så det här kommer att ta tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.