Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Starta klippet för att höra Camilla Brehmer Trumö verksamhetschef vård- och omsorgsboende berätta mer om kön.

Långa väntetider för plats på vård- och omsorgsboenden i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Under hösten 2020 rapporterade SVT att det fanns ett 100-tal tomma platser på vård- och omsorgsboendena i Örebro. Men efter årsskiftet förändrades siffrorna och nu står folk i kö till både permanenta boenden och korttidsboenden.

– Tidigare var man rädd för pandemin och att bli smittad. Men nu är alla vaccinerade och då ser det annorlunda ut, säger Camilla Brehmer Trumö verksamhetschef vård- och omsorgsboende i Örebro.

Enligt kommunen ser man ett högt tryck på alla boenden även de på landsbygden som vanligtvis brukar ha platser. Det höga trycket innebär en större arbetsbelastning för personalen.

– Vi har en bemanning som är anpassad för antal platser, men det kan blir en ökad arbetstyngd om man har många som flyttar in samtidigt, säger Camilla Brehmer Trumö verksamhetschef vård och omsorgsboende.

Hur gör man för att lösa väntetiden?

– Vi försöker jobba med snabba in och utflyttsprocesser. Vi undersöker också de medborgare som väntar på en permanent plats om de kan gå hem med utökad hemvård eller hemsjukvård, eller kanske med insatser från demensdagvård eller socialdagvård, säger hon.

80 nya platser

Vid årsskiftet 2021/2022 kommer det nya boendet ”Kornellen” i Bettorp att stå klart.

– Det är 80 platser och vi beräknar att ta emot gäster från första februari och det kommer att lätta i trycket på platserna, säger Camilla Brehmer Trumör.

I klippet ovan berättar verksamhetschefen hur läget ser ut med antalet dödsfall och påverkan på siffran efter vaccinering.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer