Efter vild polisjakt – man åtalas för flera brott

Uppdaterad
Publicerad

En kommunbil stals från centralstationen i Örebro. Sedan följde en vild biljakt i Örebro och Västmanlands län, där en brandsläckare och motorsåg kastades mot polisen. Nu åtalas en man i 40-årsåldern för flera brott.

Det var i mars i år som tio polispatruller deltog i biljakten. Mannen som nu åtalas misstänkt för händelsen, åtalas för sex olika brott: Tillgrepp av fortskaffningsmedel, grov vårdslöshet i trafik, framkallande av fara för annan, grov olovlig körning, rattfylleri och ringa narkotikabrott.

Enligt åtalet ska mannen ha stulit en lätt lastbil tillhörande Örebro kommun vid centralstationen i Örebro. Han ska sedan ha kört med den i en sträcka av drygt tio mil stundtals i väsentlig högre hastighet än tillåtet på riksväg 50 i Örebro och riksväg 68 i Riddarhytten.

I åtalet står det att han kontinuerligt under tiden slängt ut föremål i form av en pulversläckare, motorsåg, en ryggsäck en bogserlina, stenar och batteri. Flera av föremålen ska ha träffat efterföljande polisbil. Under färden ska han också ha varit påverkad av alkohol. Samma dag eller någon av dagarna innan ska han också ha använt cannabis.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.