Foto: Örebro kommun

Efterlängtat bad i Svartån i sommar

Uppdaterad
Publicerad

Hästhagen i Örebro får en ny badplats i sommar och just nu röjs det i Svartåns vatten och på land där badplatsen ska byggas.

– Det är otroligt roligt att vi nu kan bada i delar av Svartån, säger Ullis Sandström (S), ordförande i programnämnd Samhällsbyggnad.

Sedan i höstas har Örebro kommun utrett förutsättningarna för det nya badet och nu är alla prover och tillstånd godkända. Badet byggs i en vik, som ligger mellan den äldre badplatsen och fallen nedanför Karlslunds herrgård. Två flytbryggor ska läggas ut i vattnet och ambitionen är att badet ska vara klart till i sommar.

– Örebro erbjuder det mesta, men friluftsbad har det varit ont om. Det har varit badvänliga prover på den här platsen i flera år och det känns otroligt roligt att det nu blir av och att man kan bada i delar av Svartån.

Hästhagsbadet i Örebro

Arbetet med att få hela Svartån badbar fortsätter i kommunen.

– Det har gjorts stora insatser längs ån, men det går inte att säga när det arbetet är klart. Vi fortsätter identifiera utsläppskällor, säger Ullis Sandström (S), ordförande i programnämnd Samhällsbyggnad.

Hästhagens bryggbad:

  • Badet placeras i Hästhagen vid en vik på ungefär 6x8 meter.
  • Två flytbryggor läggs ut för att optimera den badbara ytan.
  • Trappor anläggs till respektive brygga, som även har ett antal stegar för att enkelt kunna ta sig ner i vattnet.
  • Säkerhetsutrustning, sopkärl och en portabel toalett finns vid badplatsen.

Källa: Örebro kommun

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hästhagsbadet i Örebro

Mer i ämnet