I klippet berättar Anette Forsberg, verksamhetschef på USÖ, om eftervården för de svårast sjuka covidpatienterna. Foto: Pontus Lundahl/TT/SVT

Eftervården för svårt sjuka covidpatienter väntas bli lång

Publicerad

Region Örebro län förbereder sig just nu för rehabilitering av svårt sjuka covidpatienter. De förväntas nämligen behöva lång eftervård, både på sjukhuset och inom primärvården.

– Redan nu är det några enstaka som är i den fasen efter covid, att man behöver mer rehabiliteringsinsatser, säger Anette Forsberg, verksamhetschef på fysioterapiavdelningen på Universitetssjukhuset i Örebro.

Förlorar muskelstyrka

De svårast sjuka covidpatienterna behöver ligga kvar länge på sjukhuset och de kommer bland annat att få hjälp att återfå muskelstyrkan på Universitetssjukhusets gym.

Coronaviruset i Örebro län

– När man legat still länge på en intensivvårdsavdelning så har man tappat otroligt mycket muskelstyrka. Man klara till exempel inte att sitta själv på en sängkant i början, berättar Anette Forsberg.

Väntar sig inget stort patientflöde

Men hon väntar sig ingen anstormning av patienter till den riktigt långa eftervården.

– Vi vet ju inte exakt hur många, men jag kan tänka mig en tio, femton stycken. Det är en gissning just nu.

Starta klippet för att höra verksamhetschefen berätta mer om eftervården för de svårast sjuka covidpatienterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet