El ger skjuts åt cykelförsäljning

Publicerad

Just nu pågår en elcykelboom. Allt fler elcyklister syns på gator i centrala Örebro och försäljningen har ökat med 50 procent på två år.

Emelie Rosén och hans man sålde sin bil och köpte varsin elcykel istället.

– Vi bor i Brickebacken så det är långt till stan och backigt, och vi har ofta barn med. Det är lättare med elcykel. Vi är jättenöjda, säger Emelie.

Föreslagen subvention

Kanske kommer nästa år att bli det verkliga genombrottet. Regeringen föreslår i höstbudgeten att nyköpta elcyklar och elmopeder ska subventioneras med 25 procent upp till 10.000 kr. Förhoppningen är att elcyklisterna låter bilen stå när cyklande går lättare.

– Då kan en elcykel eller elmoped göra skillnad, säger klimatminister Isabella Lövin (MP). Att man faktiskt trampar i väg på morgonen i stället för att ta bilen.

Inte för alla

Men det är långt ifrån alla i Örebro som är redo att överge sin livsstil.

– Nja, inte byta bort bil mot elcykel. Jag cyklar gärna, men jag vill ha min bil kvar, säger Jonny Walter.

Det är också flera som är entusiastiska inför bonusförslaget. Gullbritt Blixt har varit trött på sin gamla skrotcykel på ett tag och nu kommer hon slå till och köpa elcykel.

– Jag cyklar mycket och långt. Krafterna sinar, säger Gullbrit.

Ökat med 50 procent

För två år sedan såldes 30.000 elcyklar och förra året ökade försäljningen med 50 procent till 45.000 nya elcyklar uppger branschorganisationen Svensk Cykling. Antalet sålda elcyklar kommer troligtvis att ha ökat ännu mer när den senaste statistiken kommer i oktober.

– Det är fler som börjar cykla med hjälp av elcykeln, säger Anna Asplind som är styrelseledamot i Cykelfrämjandet. Men det kommer också att krävas en större infrastruktursatsning eftersom vi kommer att få fler fordon på cykelvägarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer