Under ECT-behandling skickas svaga pulser av elektrisk ström till hjärnan. Foto: SVT

Elbehandling kan minska självmord bland svårt deprimerade

Uppdaterad
Publicerad

Elbehandling minskar förekomsten av självmord bland svårt deprimerade, det visar ny forskning från Universitetssjukhuset i Örebro.

– Det är helt nytt att vi nu kan visa med forskning det alla vi som jobbat kliniskt känt på oss, säger docent och överläkare Axel Nordenskjöld som ligger bakom forskningen.

Att elektrokonvulsiv behandling (ECT) har god effekt på deprimerade personer är känt sedan innan. Men nu visar ny forskning från USÖ att sådan behandling även minskar förekomsten av självmord hos svårt deprimerade och personer över 45 år.

– När det gäller de svåraste fallen av depression så är resultaten i studien väldigt tydliga, det är ingen tvekan om att ECT-behandling ger effekt. I de medelsvåra fallen av depression är det mer tveksamt, men det kan bero på att ECT inte är lika använt i den gruppen, säger Axel Nordenskjöld.

”Väldigt bra studie”

Har studien några svagheter?

– Det här är en väldigt bra studie, faktiskt. Den är så bra en sådan här studie kan bli. Sverige är ett av få länder där man kan göra en sådan här observationsstudie på grund av att de register vi kollat i håller sådan hög kvalitet. 

– Visst kan det finnas någon faktor som skiljer de undersökta patienterna åt och som vi inte kan mäta. Men jag har svårt att tänka mig att det skulle kunna förklara det här resultatet.

Så går en ECT-behandling till:

Så gick studien till

Forskarna har undersökt förekomsten av självmord bland deprimerade patienter (18 år och uppåt) som blivit behandlade med ECT och de som sjukhusvårdats, men som inte fått ECT-behandling.

I studien har man tagit hänsyn till flera faktorer, såsom diagnos, ålder, kön, utbildningsnivå med mera för att få jämförelsen så korrekt som möjligt.

Jämförelsen har gjorts genom en så kallad observationsstudie, vilket i detta fall innebär att slå i olika nationella register.

Källa: USÖ

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.