Bo Rudolfsson (KD) kommunstyrelsens ordförande Foto: Anders Nord / SVT

Elbilar ett lyft för både kommun och personal

Publicerad

21 el-och hybridbilar ska ytterligare plussa på Laxå kommuns ställning som miljökommun. Det kommer bara finnas ett fåtal bensin – och diseldrivna bilar kvar inom kommunens äldreomsorg.

Laxå kommun är miljödiplomerad och jobbar, enligt kommunchefen Harry Lundin,  målvedvetet med hållbar utveckling. Miljöbilarna leasas på 3 år och kommer att användas inom hemtjänsten.

Känns bra

– Elbilar passar bäst för korta sträckor i tätorterna och hybrid för körningar ut på landsbygden, säger områdeschefen för äldreomsorgen Björn Sundström. Det känns bra att personalen får köra både säkra och miljövänliga bilar.

Blir billigare

Bilarna kostar mer än bensin- och dieselbilar men kommunen räknar med att  det kommer bli billigare att leasa de här bilarna eftersom bränslekostnaderna blir avsevärt lägre.

– Det känns fantastiskt bra att gå över till elbilar säger kommunstyrelsens ordförande Bo Rudolfsson (KD). Vi sparar pengar för varje år och för varje bil vi har.

Fortsätter satsa

Enligt Bo har responsen varit mycket positiv och kommunen kommer att fortsätta satsa på den här typen av bilar.

Kommunens äldreomsorg kommer däremot inte att byta ut alla sina bilar eftersom det fortfarande krävs fyrhjulsdrivna bilar som klarar vinterförhållandena i Tivedsskogarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.