Politikerna stängde högstadiet – så tycker eleverna om flytten

Publicerad

För att bättre integrera elever i skolan beslutade Örebro kommun att lägga ner Vivallaskolans högstadium och istället flytta eleverna till andra skolor i Örebro. Men hur har det gått? Vi frågade några elever och biträdande rektorn på Gumaeliusskolan i Örebro.

Hösten 2017 började de första sjundeklasseleverna från Vivalla på Gumaeliusskolan i Örebro.

– Det var en stor förändring för mig i mitt liv. När jag började här så utvecklades jag som person. Jag blev positivare och har lärt känna många personer som står mig väldigt nära, säger Majsa Kassem.

Amir Musaiev är också en av alla de elever som fick flytta.

– I den förra skolan kändes det som lite kaos. Det var förskoleklass till nian så jag tycker att de gjorde ett bra val  att bara ha upp till sexan.

Ska följas upp med forskning

Biträdande rektorn Markus Long tycker att det är ett intressant integrationsprojekt, och säger att Gumaeliusskolan har lång erfarenhet av att ta emot elever från olika områden.

– Vi har under en lång period tagit emot elever från många olika kulturer och många olika delar av staden och världen så vi har god erfarenhet av det, säger Markus.

För att ta reda på hur integrationsprojektet har gått fick tre forskare vid Örebro universitet  fyra miljoner kronor för att under tre år följa flytten av elever från Vivalla till andra skolor i Örebro. En av forskarna är Emma Arneback som inte vill uttala sig om vad de hittills fått fram under forskningsprocessen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer