Elever på Aggerudsskolan vann nationell mattetävling

Uppdaterad
Publicerad

Man kan faktiskt tro att det är en musiklektion i klass 1B på Aggerudsskolan i Karlskoga. Men det är matte som gäller och elever rappar på multiplikationstabellen med en sång som gärna fastnar på hjärnan.

Här går 27 mattegenier, som redan nu i ettan kan både addition och subtraktion, men också tränat på multiplikation och division med uppställning.

– Eleverna i min klass jobbar med uppgifter på en nivå som är långt över det jag trodde skulle kunna vara möjligt i årskurs 1. Utmanade uppgifter är bara bra. det är ett chans att lära sig någonting nytt, säger klasslärare Camilla Larsson.

Motivera barn att lära sig matte

Eleverna vann nämligen en nationell webb-baserat mattetävling för elever i årskurs 1-4.

Tävlingens utmaning var att motivera barn att lära sig matematik på ett roligt sätt. Ju mer eleverna jobbar desto mer poäng till klassen.

Två elever från klassen var så entusiastiska så de gjorde alla 2870 uppgifter, och det dessutom med maximal poäng.

– Vi trodde inte att vi hade en chans att vinna. Det behövs väldigt många poäng för att gå så långt, säger Leja Svan.

– Ibland behövde jag lite hjälp, men de flesta uppgifter gjorde jag helt själv, säger Arvid Rydman.

”Inte varje dag man är bäst”

I Mattematchen deltog ca 2000 klasser runt om i landet. Att vinna är en stor ära menar läraren och barnen. Idag firades detta med en tårta och så fick alla en guldmedalj runt halsen.

– Det är inte varje dag man är bäst i Sverige, säger Oskar Nilsson.

– Jag är djupt imponerad över hur detta utvecklat sig. Den glädjen, stoltheten och den nivån som de jobbat på! Det är helt fantastisk, säger klassläraren.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer