Sträckan Stockholm – Hallsberg – Göteborg drabbas i dag av stora förseningar i tågtrafiken på grund av ett omfattande elfel. Foto: SVT

Elfel ger störningar i tågtrafiken – all trafik leds om

Uppdaterad
Publicerad

Sedan söndagsförmiddagen orsakar ett elfel stora störningar i tågtrafiken. Under eftermiddagen och kvällen leds trafiken om. Räkna med förseningar på uppåt ett par timmar.

Det är ett omfattande elfel strax norr om Skövde som är orsaken till störningen och felet påverkar all tågtrafik mellan Göteborg och Stockholm.

– Det är ett ställverk mellan Väring och Moholm strax norr om Skövde som orsakat det hela, säger Pär Aronsson som är presskommunikatör på Trafikverket.

”Helt nedbrunnet”

Enligt P4 Skaraborg har det brunnit i ställverket.

– Ställverket är helt nedbrunnet, säger Peter Knutsson, vakthavande befäl vid Räddningstjänsten Östra Skaraborg till kanalen.

All trafik leds om under kvällen

Efter det reparationsarbete som genomförst under dagen ska nu den drabbade sträckan besiktigas innan den åter kan tas i bruk. Det betyder att all trafik kommer ledas om med stora förseningar som följd. Trafiken mot Göteborg leds om via Nässjö, och resenärer som åker från Göteborg mot Stockholm kommer att få passera Karlstad.

– Det här gör att restiden förlängs med ungefär två timmar i båda riktningar, säger Pär Aronsson, och fortsätter:

– Med andra ord blir det fortsatt stökigt för dem som ska resa med tåg under kvällen, men de kommer i alla fall fram.

Vid 20.30-tiden på söndagskvällen hade Trafikverket ingen prognos för när trafiken skulle kunna återupptas som vanligt.

Stationer där tågtrafiken kan påverkas

Skövde C, Flemingsberg, Flen, Gårdsjö, Gnesta, Hallsberg, Huddinge, Järna, Katrineholm C, Laxå, Mölnbo, Stockholms södra, Södertälje Syd, Töreboda, Vingåker, Årstaberg, Älvsjö, Stockholm Central, Alingsås, Aspen, Aspedalen, Falköping C, Floby, Floda, Herrljunga, Jonsered, Lerum, Norsesund, Partille, Stenkullen, Stenstorp, Västra Bodarne, Vårgårda, Göteborg C

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.