Foto: SVT / Pontus Lundahl/TT

Elpriser drar upp boendekostnaderna i Örebro län

Uppdaterad
Publicerad

Priserna för el, värme, avfall och vatten har ökat det senaste året och det beror framför allt på ökade elpriser. Dessutom fortsätter priserna att variera mellan landets kommuner. Det här visar den årliga Nils Holgerssonrapporten .

De sammanslagna kostnaderna för el, värme, vatten och avlopp samt sophämtning har ökat med 5,9 procent i Örebro län det senaste året.  Det är lägre än snittet för landet som ligger på 6,1 procent. 

Ökar trots minskning

Största delen av ökningen gäller elen. Trots att elnätspriset har minskat i Örebro län med 4,1 procent sedan 2017 så ökar totalkostnaden för el med 99 kronor i månaden per lägenhet i Örebro län. 

– Glädjande att kostnaderna för VA, avfall och fjärrvärme håller en prisutveckling på en relativt rimlig nivå medan det är desto mer bekymmersamt att kostnaden för el ökar betydligt mer jämfört med andra varor och tjänster under samma period, säger Jennie Wiederholm, ordförande för Nils Holgersson-gruppen i ett pressmeddelande.

Om undersökningen

I undersökningen använder man sig av en typfastighet som kallas Nils Holgersson. Fastigheten ”förflyttas” till landets alla 290 kommuner och gör det därmed möjligt att jämföra kostnader för sophämtning, vatten och avlopp, el och uppvärmning.

Nils Holgersson-gruppens medlemmar är Bostadsrätterna, HSB Riksförbund, Hyresgästföreningen, Riksbyggen och SABO.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.