Emil Broberg är Svennevads och Sveriges vassaste modellflygaress Foto: SVT

Emil flög hem VM-silver i 360 knyck: ”Det är helt otroligt – alla världens bästa tävlade”

Uppdaterad
Publicerad

Säsongen går mot sitt slut, och den avslutades med ett toppresultat för länets unga flygaräss, Emil Broberg från Svennevad. I augusti kom han hem från VM i Australien med en silvermedalj i modellflygklassen F3D.

Tävlingen går ut på att flyga tio varv på en triangelformad bana på bästa möjliga tid. När det går som fortast kan modellplanet nå den sanslösa hastigheten 360 kilometer i timmen.

Emil tävlar tillsammans med sin pappa Gunnar Broberg, som följer med, mekar och hjälper till att hålla i planet vid start.

Det var från pappa Gunnar som Emil fick sitt intresse för modellflyg. När Emil var liten följde han med sin pappa och flög på tävlingar i både Sverige och runt om Europa.

Tävlade mot världseliten – blev näst bäst.

Emil har sedan tidigare vunnit två junior-VM, men i somras tog han alltså plats i senior-VM, och det med besked.

– Det är helt otroligt faktiskt. Att få tävla med så många snabba, som presterar bra på en sådan nivå, det har jag aldrig gjort förut, säger Emil.

Det var världseliten som var där?

– Ja, jag skulle säga att alla de bästa i världen var där och tävlade, då är det extra kul att få stå på pallen, säger Emil.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.