Gjorde första loopen – som treåring

Publicerad

Örebrotjejen Emma Svensson är 18 år och yngst i startfältet i SM i konstflyg i Borås, men hon har redan hunnit flyga i flera år.

– Jag började när jag var 14, men sen fick jag vänta på åldern för att få certifikatet, så jag fick det när jag var 16.

Men det började mycket tidigare än så:
– Jag var med redan som jätteliten, jag gjorde min första loop i hans knä när jag var tre år, i ett segelflygplan, säger Emma och pekar mot pappa Mats.

Mats Svensson har tävlat sedan mitten av 90-talet och nu tävlar alltså far och dotter mot varandra för andra gången i SM, förra gången var det Mats som knep några fler poäng än Emma.

”Kamp mellan oss”

– Ja, det blir ju en riktig kamp här mellan oss, kan jag tänka mig. Nu är det väldigt jämnt, så att vi får se hur det går, man får inte missa någon manöver, utan varje manöver som inte blir som den ska, den kan man aldrig ta igen, säger Mats.

Emma kör ett träningspass med loopar och andra konster och efteråt känner hon sig nöjd och segerviss inför kommande SM och duellen mot pappa.

– Jag hoppas på revansch, jag ska verkligen försöka.

Webbexklusivt: Häng med Emma i luften under ett träningspass här.

Fakta om sporten

Visa

Konstflygning eller aerobatics, som det heter på engelska, liknas närmast vid konståkning eller hästdressyr. Domare på marken bedömer hur noga du utför dina manövrar och betygsätter dem mellan 0 och 10.

En tävling pågår normalt sett under 3-4 dagar och önskvärt är att varje pilot hinner flyga minimum tre flygningar. Tävlingsområdet består av en ”box” på marken som är 1000m x1000m och alla manövrar skall utföras inom denna box.

Tävlingsmomenten består av ett känt, ett fritt och ett antal okända program som fås av tävlingsledningen på plats. Man tävlar inom olika klasser där flygplanens prestanda och svårigheterna på manövrarna varierar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

SM-veckan sommar 2014

Mer i ämnet