Boo Thuvander (S), ordförande i kommunrevisionen i Karlskoga är förvånad över omröstningens resultat. Foto: Johannes Weckströlm /SVT

”En av de största frågorna vi haft under året”

Uppdaterad
Publicerad

Ordföranden i kommunrevisionen är förvånad över utslaget i tisdagens omröstning i kommunfullmäktige i Karlskoga.

– Det märkligaste är ju att majoriteten anser att här inte är ett ärende, säger Boo Thuvander (S).

Efter tisdagens fullmäktige i Karlskoga stod det klart att kommunrevisorernas förslag att inte bevilja kommunstyrelsens ordförande Sven-Olof Axelsson (S) ansvarsfrihet för 2017 röstades ner. Därmed sitter han säkert.

– Sven-Olof Axelsson sitter ju kvar som kommunalråd eftersom han har fått ansvarsfrihet. Han kommer sitta kvar till årsskiftet och sedan beror det ju på hur valresultatet ser ut, säger Boo Thuvander (S), ordförande i kommunrevisionen i Karlskoga.

Ingen ickefråga enligt revisorerna

Han är förvånad över att det arbete de lagt ner på att syna ärendet och det faktum att sju revisorer varit eniga i sitt förslag, resulterat i det omvända.

– Det märkligaste är ju att majoriteten anser att här inte är ett ärende, säger han.

– Det är så att vi lagt ett förslag från revisionen och yrkade på att man inte ska bevilja ansvarsfrihet. Men kommunfullmäktige som är de som bestämmer ville ju något annat.

Några ledamöter tyckte detta var en ickefråga, vad säger du om det?

– Nej, det tycker jag inte. Vi skulle inte ha gjort en ordentlig utredning med hjälp av våra konsulter om vi tyckt det var en ickefråga. Det är en av de största frågorna vi haft under året.

Vad är det Sven-Olof Axelsson har gjort för fel?

– Han har inte informerat, eller tagit beslut i rätt ordning och inte låtit alla i kommunstyrelsen vara med och få information. Han har bara haft majoritetsgruppen som har varit med och fattat beslut, eller fått veta något om det här, säger Boo Thuvander (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.