Foto: SVT

En person död efter explosion i Orica-fabriken i Gyttorp

Uppdaterad
Publicerad

En man i 30-årsåldern har omkommit vid en explosion på Orica-fabriken i Gyttorp, utanför Nora. Tre kollegor som befann sig i lokalen under explosionen får nu krisstöd. Polisen utreder händelsen som vållande till annans död.

Larmet om explosionen kom klockan 05.35 på söndagsmorgonen. Fyra personer var på platsen, varav en är avliden, bekräftar Kjell Haglund, inre befäl vid Nerikes brandkår för SVT Nyheter.

Sprängkapsel exploderade

På Orica-fabriken tillverkas sprängämnen och tändmedel. Men under tidigt söndagsmorgonen gick något fel i produktionen. En spängkapsel exploderade och en person dog ögonblickligen. 

– Det hände vid en maskin där man tillverkar sprängkapslarna. Sammanlagt var fyra personer i lokalen när det hände, berättar insatsledaren P-O Staberyd på Nerikes brandkår.

En sprängkapsel exploderade på Orica-fabriken i Gyttorp under tidiga söndagsmorgonen. En person omkom ögonblickligen av sina skador. Foto: Anders Nord/SVT

Fyra personer i rummet

Explosionen orsakade att rummet snabbt rökfylldes vilket gjorde det svårt för personerna i rummet att orientera sig.  

– Men tre personer tog sig ut snabbt och kunde larma. När vi kom till platsen en stund senare kunde vi konstatera att en person omkommit, säger han.

Kollegorna i chock

De tre kollegorna som miste en arbetskamrat i olyckan får nu krisstöd. 

– De är självklart i chock. Men de har inte skadat sig fysiskt och får nu professionellt stöd, säger P-O. 

Polisen ska undersöka området

Exakt vad som orsakat olyckan är ännu oklart. Polisen har rubricerat händelsen som vållande till annan död som en åtgärd för att kunna utreda om någon kan beläggas med skuld för olyckan.

– Vi kommer att göra en teknisk underökning av platsen på måndag. Tills dess kommer platsen hållas avspärrad, säger polisens vakthavande befäl Jens auf der Heide.

Omkomna personen identifierad

Den man i 30-årsåldern som omkom i olyckan är identifierad och anhöriga är underrättade av polisen.

Fastigheten ska inte ha fått bestående skador av explosionen mer än skador på insidan av lokalen. Delar av innertaket ska bland annat ha rasat ner, enligt brandkåren.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.