Pappa Niklas Malmgren och mamma Hanna Masko är glada att Ella får smärtlindring när man tar prover på henne. Foto: Monika Bruhn/SVT

Ella slipper ha ont när hon får sprutor – tack vare smärtlindring

Uppdaterad
Publicerad

Ella tycker inte det är så kul när man ska ta prov på henne. Men som tur är för henne och mamma Hanna och pappa Niklas, så tillhör hon de 50-60 procent nyfödda och småbarn som får smärtlindring.

På Universitetssjukhuset i Örebros neonatala intensivvårdsavdelning använder man sig av de ganska enkla former av smärtlindring som man forskat fram i Örebro, när det är dags för provtagning och vaccination av de nyfödda.

Nöjda föräldrar

Som föräldrar till Ella, som varit tvungen att stå ut med att stickas extra mycket, är mamma Hanna Masko och pappa Niklas Malmgren väldigt glada för de smärtlindringsmetoder som sjukhuset använder.

– Man vill ju inte att det ska göra ont alls på ens barn. Men ibland så gör det ju det och då vill man att det ska göra så lite ont som möjligt.

Sockerlösning

En metod är att ge barnen en sockerlösning vid provtagningstillfället. Något som Mats Eriksson, professor i omvårdnadsvetenskap vid Örebro universitet, lade fram i sin avhandling redan 2004. 

– Man kan också använda sig av hud-mot-hudkontakt, där barnet läggs hud-mot-hud med sin mamma eller pappa. Det fungerar bra som smärtlindring vid blodprovstagning, berättar Emma Olsson, specialistsjuksköterska som forskat om just den metoden.

Emma Olsson specialistsjuksköterska som forskat på smärtlindringsmetod. Foto: Monika Bruhn/SVT

Ju fler metoder desto bättre

– Det är ju helt fantastiskt att man kommer på fler metoder för att barnen inte ska ha ont när de blir stuckna, avslutar Hanna Masko.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.