Hör Anita Markbåge berätta om den dubbla isoleringen som drabbat henne och sambon i videoklippet. Foto: Johannes Weckström /SVT

Ensam vid pallkragen i Brevens bruk

Uppdaterad
Publicerad

Första riktiga vårvärmen smyger sig på i Brevens bruk. I det lilla samhället bor Anita och hennes man. De har hållit sig isolerade så gott det går sedan nyheterna om viruset började komma. Men isoleringen för deras del har blivit värre eftersom de inte kan ses.

Här är hotet utestängt. Hjortarna står några hundra meter bort på åkern och betar. Trädgården är omgärdad av fårstängsel. Trots det – trädens stammar nedtill inlindade i hönsnät. Djuren är svåra att stänga ute.

Anita Markbåge står på knä vid pallkragarna. Ny, näringsrik jord blandas med den gamla. Här ska det snart växa och frodas.

Coronapandemin

– Här hade jag solrosor i fjol. De blev jättehöga. Hemligheten är att gödsla mycket, säger Anita.

Inställd syjunta

Nyligen är inomhusarbetet avslutat – hennes stickningsarbeten ska snart pryda små knoppar. Grupparbete vad gäller sådant är det inte längre fråga om i det lilla samhället Brevens bruk i Coronans tid.

– Syjuntan och det mesta andra är inställt. Det har blivit tråkigt. Enda sättet vi möts på är utomhus om vi råkar stöta på varandra när vi är ute och går, säger hon.

Isolerad på en ö

De gemensamma promenaderna brukade avslutas med kaffe vid sjön Såttern. Så är det inte längre. Dessutom är hennes sambo inte hemma hos henne nu.

– Han väntar på hjärtoperation. Han hade tid den första april, men den blev inställd eftersom det saknades narkosläkare.

Han har flytt fältet. Tagit bilen till direkt till Åkersberga. Tagit båten till ön utanför Vaxholm. Där sitter han ensam och isolerad i sommarstugan och inväntar nya besked.

– Vi brukar pratas vid i telefon. Två gånger om dagen, säger Anita.

Hör mer om varför sambon valt att isolera sig helt på annan ort i videoklippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet