Foto: SVT

De brinner för spinning

Uppdaterad
Publicerad

Att spinna garn är på 2000-talet är en relativt nischad hobby, men i Örebro län finns ett gäng som andas ull i allt de gör. Och här är det inte bara fårull som gäller utan de spinner garn av både hund, katt och kanin.

Den här veckan besöker #Entusiasterna Balsta strax norr om Fellingsbro. I en röd liten bygdegård har ett 20-tal kvinnor samlats för att spinna. Men det handlar inte om att motionscykla på gym, det handlar om att spinna garn.

– Många tror att jag ska till gymmet när jag säger att jag ska åka iväg och spinna, men så är det ju inte riktigt, säger Anette Holfve som är en av spinnarna i gänget.

Entusiasterna – SVT Örebro

En riktig fabrik

Men även om här inte motioneras fysiskt så är det ändå en plats där händerna får jobba på ordentligt. För när gänget intar bygdegården förvandlas den till en riktig fabrik, här snurrar spinnrockorna i full fart.

– Det kan bli allt från sockor och koftor till halsdukar. Och ibland blir det bara härligt garn som man vill ha hemma i hyllan och klämma på, säger hon.

Svensk mästare

Anette Holfve vet vad hon pratar om, hon är nämligen själv svensk mästare i spinning, en titiel hon plockade hem 2015.

– Jag är väldigt glad och lite förvånad. Jag trodde aldrig att jag skulle plocka hem en SM-titel för så sportig är jag ju inte. Men det var ju kul att jag kunde vinna i en annan gren i alla fall, skrattar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Entusiasterna – SVT Örebro

Mer i ämnet