Nu kan kommunanställda få en förmånscykel

Uppdaterad
Publicerad

Kommunens strävan att göra Örebro till en fullfjädrad cykelstad fortsätter. Nu erbjuds kommunanställda möjligheten att hyra en förmånscykel. – Vi vill underlätta för den stora gruppen som idag cyklar eller kan tänka sig att börja cykla till jobbet, säger Kenneth Nilsson (S).

Erbjudandet med förmånscyklar till kommunanställda är ett led i Örebro kommuns klimatstrategi som har som mål att minska kommunens klimatbelastning. Tidigare i veckan fick kommunanställda en chans att pröva ut en förmånscykel på Järntorget– och cykel-eventet var välbesökt.

Foto: Julia Ericsson, SVT

– Jag tror att det här är en jättebra idé. Många i den här staden väljer att ta bilen till jobbet, vilket är helt vansinnigt med tanke på trafiksituationen, säger Mats Dalsbo som är en av de kommunanställda som funderar på att nappa på erbjudandet.

Många kommunanställda tog sig till Järntorget för cykelutprövning i början på veckan. Foto: Tilal Altaib

Populärt med elcyklar

Enligt Mattias Hartman som företräder företaget som tar hand om själva förmånsportalen var det bra drag under onsdagens utprövning av förmånscyklar.

– Jag vill ha motion när jag cyklar, säger Helena Nordqvist som väljer att skippa elcykeln. Foto: Julia Ericsson/SVT

Mest populara är elcyklar. Men många väljer en vanlig 7-växlare för motionens skull.

– Elcyklar är det populäraste helt klart. Man vill inte komma svettig till jobbet eller någon fest och då passar elcykel perfekt. Det är bra för både miljö och hälsa med cykel. Du kommer ut och du sparar pengar eftersom du slipper använda buss eller bil. Det är smidigt helt enkelt, säger han.

– Det är en väldigt bra förmån och man ser fördelar för både hälsa och miljö. Cyklar man till jobbet varje dag får man en bra vardagsmotion, säger HR-specialisten Sara Andersson. Foto: Julia Ericsson/SVT

Dras på bruttolönen

Tanken är att förmånscyklarna kommer att fungera ungefär som förmånsdatorerna gjorde på 90-talet. Cykelhyran dras på bruttolönen och nu på lördag kommer det ges ytterligare tillfälle för kommunanställda att prova ut förmånscyklar.'

Erbjudandet har redan lockat rekordmånga medarbetare och över 300 kommunanstälda har tecknat ett avtal om förmånscykel de första dagarna.

Erbjudandet har lockat rekordmånga medarbetare. Foto: SVT

Statistik gällande Förmånscykel från Ecochange

20 till 30 % av de anställda väljer en cykel

71 % av de som valt arbetspendlar aktivt

81 % hade inte tänkt att välja en cykel alls innan frågan kom

41 % känner att förmånen förändrat deras resande och känner redan effekt på hälsan

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.