När Eric Löfström som 16-åring var inlagd hos psykiatrin för sin bipolära sjukdom gick han många promenader runt Stora holmen som ligger vid sjukhuset. Foto: SVT

Eric ger bipolära hopp om ett bra liv – föreläser på USÖ

Publicerad

Eric Löfbom från Örebro vet hur tufft det kan vara att leva som bipolär . Nu hjälper han andra som är i samma situation.

Redan 1985 fick Eric diagnosen manodepressiv när han bara var 16 år. Idag lever han ett så gott liv som går med tanke på omständigheterna.

– Ett gott liv för mig är att jag kan leva normalt med jobb, fru och barn, säger Eric.

Toppar och dalar

Livet har dock sina toppar och dalar. Sedan äldre tonåren har 50-årige Eric insjuknat i 22 skov, varav 11 resulterat i frivilliga sjukhusinläggningar.

– Både positiva och negativa förändringar kan utlösa skov. Om jag sover för lite kan det också utlösa att jag får skov. Det börjar med att jag blir manisk, uppvarvad och väldigt rastlös. Då sover man lite och vill att dagarna ska komma igång. Då äter jag extra mycket och tränar mer. Så är det under den första perioden, säger Eric.

Svackorna kommer alltid tillbaka

Även om han under den perioden trivs med sig själv och hur det är, så kommer alltid bakslaget.

– Det vänder alltid vid en viss punkt. Då går det neråt istället och då blir jag deprimerad. Då blir det mer att jag inte vill ta för mig någonting utan bara ligga på soffan eller kvar i sängen. Och inte träffa folk. Då blir det tvärtom, säger han.

Vill hjälpa andra

Genom sin föreläsning som anordnas på USÖ på onsdag vill Eric sprida kunskap om psykiska sjukdomar och ge andra hopp.

– Det är väldigt inspirerande att föreläsa, både för- och efterarbete samt alla frågor från publiken. Det är också viktigt att öka förståelsen och minska tabun mot psykiska sjukdomar, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.