Ernkrans återvände till rötterna – första veckan i regeringen avklarad

Publicerad

En av Stefan Lövfens nya ministrar i mittenregeringen är Matilda Ernkrans. Vi mötte upp Matilda efter att hon varit hemma i Hallsberg en sväng och kramat om familjen på hemmaplan efter den första omtumlande veckan.

Matilda Ernkrans sitter som ordförande i utbildningsutskottet och blir nu statsråd med ansvar för högre utbildning, forskning och rymden i den nya regeringen. Men i början av 90-talet läste hon på Alléskolan i Hallsberg och det var där intresset för samhällsfrågor började.

– Här började samhällsengagemanget och jag hade många bra lärare. Jag hade inte varit politiskt intresserad innan, utan jag spelade fotboll på fritiden och tyckte det var roligt. Men här valde jag samhällsprogrammet och hamnade i en miljö och klass som var trevlig och rolig, så det var roligt att gå på skolan, säger Matilda Ernkrans.

Svenskaläraren minns

På skolan minns man Matilda och vi får träffa en av hennes gamla lärare. Hon berättar att Matilda var en glad elev, men minns framförallt att just klassen hon gick i var speciell.

– Det var väldigt roligt för det var min första klass på Alléskolan -89. De var engagerade och jag mins särskilt att klassen var så trevlig för att de blev så goda vänner. Det var en väldigt fin gemenskap, det minns jag, säger Anette Larsson, lärare i svenska och religion.

– Det jag minns av just Matilda var att hon var en glad tjej och att hon hade mycket kunskaper. Sen har det varit kul att kunna följa Matilda via media när hon började som politiker också.

Hör Anette Larsson, lärare i svenska och religion på Alléskolan i Hallsberg berätta om statsrådet Matilda Ernkrans (S) tid på skolan i videoklippet. Foto: Louise Gustavsson /SVT

Inte ett självklart ja

Reaktionerna har varit positiva sedan det blev klart att hon skulle bli minister. Att tacka ja var dock inte en självklarhet menar hon.

– Lite betänketid behövde jag, för jag hade inte förväntat mig att få den frågan. Så jag ville prata lite med min man, men ganska snabbt så var jag väldigt positiv. Det är ju ett hedrande uppdrag, säger Matilda Ernkrans.

”Kändes bra att komma hem”

Nu har hon varit hemma hos familjen. På Alléskolan möter vi också Matildas äldsta son Filip som hinner få ett extra hejdå innan mamma ska iväg till Stockholm igen.

– Jag har ju inte träffat min familjen sedan det blev känt att statsministern hade gett mig förtroendet att bli statsråd. Så det kändes bra att komma hem till familjen, prata lite och krama om varandra.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer