Ett mål med mässan var ju att visa upp fler syfte med ridning och bland annat fanns även häst och vagn. Foto: Monika Bruhn/SVT

Hästmässan bjöd på det mesta

Uppdaterad
Publicerad

Fullsmockat med hästentusiaster gick på hästmässa i Karlskoga. Först första gången så arrangerades mässan utomhus. – Superkul att vi kunde genomföra det här, säger Ann-Sofie Alanen, en av arrangörerna.

Under lördagen så arrangerade föreningen Karlskoga hästmässa just en hästmässa. Och det är väl precis vad det låter som. En mässa om, för och med hästar.

– Syftet är att visa upp att det finns mer till ridning och hästar än bara sporten och att tävla, säger Ann-Sofie Alanen som är en av medlemmarna i Karlskoga Hästmässsa.

Förra året arrangerades mässan i mindre skala inomhus, men efter feedback från bland annat besökare har de utökat och gjort det till ett större evenemang i år. Bland annat med hjälp från Karlskoga näringsliv.

– Vi jobbar ju helt ideellt med det här utöver våra heltidsjobb så det är ju superkul att folk bara hakar på, säger Ann-Sofie.

Celebert schema

Ett antal stjärnhästar och deras ryttare visade upp sig under mässan. Bland annat Kristin Brüdigam med sin svarta frieser hingst Ernst. Kristin och Ernst uppträdde i dressyr till musik, som syns i filmen ovan.

Deltog gjorde också Linnea Lycke, som är distriktsmästare i ridsporten WE, eller working equitation som det heter. Det är en tredelad tävlingsgren som innehåller bland annat dressyr genom en hinderbana.

– Det går att tävla med vilken häst som helst, i vilken ålder som helst. Alla tävlar mot varandra med samma villkor, säger Linnea Lycke, DM-mästare i WE.

Till och med på shetlandsponny?

– Ja jag har en elev som rider på en liten shettis med en meter i mankhöjd, det går hur bra som helst, skrattar Linnea.

Inte helt ny men inte helt vanlig

Working equitation har funnits i Sverige i cirka tio år och just nu är den som störst i Uppsala.

– Det är inte en jättestor gren men den växer hela tiden, berättar Linnea.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.