Två 1000liters tankar, i en blandades desinfektionsvätskan med vatten och i den andra förvarades renad sprit. Foto: Polisen

Ertappades med nästan 30 000 liter olaglig sprit – nu åtalas tre män

Uppdaterad
Publicerad

Tre män åtalas för att ha tillverkat och lagrat upp mot 30 000 liter sprit, som enligt polisen framförallt har tillverkats av desinfektionsmedel med en 95-procentig alkoholhalt.

Efter flera månader av spaning och tillslag mot två adresser har polisen gripit, häktat och nu åtalat tre män för att ha handskats olagligt med uppemot 30 000 liter hembränd sprit.

Under sin spaning har polisen sett hur en av männen slängt 38 svarta sopsäckar, fulla med hundratals tomma flaskor desinfektionsmedel, det vill säga sprit med en alkoholhalt på mellan 92 och 95 procent.

Enligt polisens utredning har man under tillverkningen helt enkelt spätt ut desinfektionsmedel med vatten och försökt att rena medlet från de oönskade substanser som gör den odrickbar.

Upptappningsmaskin med fyra tappar och korkar i en korg. Foto: Polisen

Haft bas i norra länet

Männen har setts köra fram och tillbaka mellan ett lager och en stuga i norra länsdelen.

I stugan hittade polisen bland annat sex tankar som tillsammans rymmer 6 000 liter. De hittade också ett tillverkningsrum med två tankar, en upptappningsstation och en etikettmaskin som användes för att märka flaskorna med kända vodkamärken.

Männen ska också gjort en ny källaringång, för att kunna lasta in de stora 1 000-literstankarna.

Vid lagret har en lastbil kommit och åkt, och i ett tillslag mot lagret hittade polisen även där 1 000-literstankar, tomflaskor och dunkar.

Började med trafikkontroll

Det hela uppdagades i mars i år, när en polispatrull stannade en vit skåpbil som visade sig ha flera hundra tomflaskor i skåpet. Patrullen valde att släppa iväg föraren, men när de påträffade bilen igen följde de efter mannen som ledde poliserna till den adress där tillverkningen bedrevs. Spaningsarbetet pågick i flera månader tills tre män kunde gripas i maj.

De tre männen åtalas i Örebro tingsrätt för grov förberedelse till olovlig befattning av sprit och två av männen för grov olovlig befattning av sprit. Två av dem erkänner delar av brotten de misstänks för, medan en nekar till misstankarna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.