• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industrilokal på Porsön i Luleå kommun, Norrbottens län. Räddningsledaren uppmanar alla som befinner sig i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Novahuset utsågs under måndagen till 2015 års byggnad av Örebro kommun. Foto: Johannes WeckströmVisa alla (3)
Visa alla (3)

”Ett nytt ansikte mot stadskärnan”

Publicerad

På måndagen utsågs 2015 års byggnad av Örebro kommun. Valet föll på det nya Novahuset vid universitetet som har förutsättningar att bli en framtida ikonbyggnad för Örebro enligt juryn.

Juryn som skulle utse pris för årets byggnad i Örebro kommun har haft många projekt att välja mellan.

– Det har varit jättetufft och det har varit tufft utifrån att vi har haft olika förslag som har varit väldigt olika. Men vi har haft ett pris, säger byggnadsnämndens ordförande Carina Toro-Hartman (S).

Mitt gröna kvarter i Vivalla, Hållstugan och konserthuset har funnits med i urvalsprocessen, men valet föll på det nya Novahuset på universitetsområdet, ritat av den danske arkitekten Flemming Frost.

– Det är en byggnad som skiljer sig rätt så mycket från hus som vi har här i staden sedan tidigare. Väldigt starkt uttryck, tycker jag. Starka former och spännande volymer som säger en del av vad som finns på insidan. Jag tycker det är en häftig byggnad helt enkelt, säger stadsarkitekt Peder Hallkvist.

Priset i form av ett diplom och en bronsplakett som kommer att sättas upp på fasaden, delades ut vid en ceremoni i det nya Novahuset på måndagen.

Så här lyder juryns motivering:

Visa

”Universitetet har med Novahuset fått ett nytt ansikte mot stadskärnan. Örebro har fått en ny ikonbyggnad. Byggnadens unika former och material berättar om rummen innanför och ger universitetsplatsen en egen identitet. Platsens olika nivåer har skickligt utnyttjats för att skapa spännande rumssamband. Golvet i byggnaden är tänkt att fortsätta på torget för att lösa upp gränsen mellan ute och inne.

Arkitekten har fångat upp formerna på fönstren från områdets olika byggnader och använt dem i den nya byggnadens fasadkomposition. Byggnaden har hanterats av arkitektonisk och byggnadsteknisk precision tack vare arkitektens, byggherrens och entreprenörens höga ambitionsnivå och universitetets högt ställda krav.

Byggnaden är en värdig vinnare av Örebro kommuns byggnadspris 2015. I sin uttrycksfulla och träffsäkra arkitektur lyfter den fram universitetets betydelse för stadens utveckling.”

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer