Sprututbyten möjliggör för missbrukande att använda rena sprutor och minskar risken för spridning av till exempel hepatit och hiv. Foto: TT

Ett steg närmare sprututbyte i Örebro

Uppdaterad
Publicerad

Det har tagit tid att hitta lämplig lokal för att kunna starta upp sprututbytesverksamhet i region Örebro län, men nu är man ett steg närmre att kunna dra igång verksamheten.

I maj förra året rapporterade SVT Nyheter Örebro att en sprututbytesverksamhet skulle dra igång till hösten.

Men att hitta lokaler för verksamheten har dragit ut på tiden och än finns ingen verksamhet. Nu har man bestämt att sprututbytesverksamheten ska ligga i en lokal i A-huset på Unversitetssjukhusets område.

– Det finns ett beslut från regionstyrelsen att det ska startas och nu håller vi på och planerar för det. Det kommer öppna när vi har lokaler för det och det blir någon gång i höst 2018, säger Henrik Elisasson, på infektionskliniken vid USÖ.

Med en sprututbytesverksamhet kan man dels etablera kontakt med personer i missbruk och dels erbjuda hjälp så att injektionsmissbrukare kan få rena sprutor och kanyler.

– Nu är är vi ett steg närmre, det har varit väldigt svårt att göra planering när vi inte vet vilka lokaler man ska vara i, nu vet vi det och kan planera, säger Henrik Elisasson.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.