Katarina Folkeson (MP).

EU-kandidaten: Katarina Folkeson – Miljöpartiet

Publicerad

Den 26 maj är det val till EU-parlamentet. Vi har tagit reda på vad kandidaterna från Örebro län vill.

Katarina Folkeson från Nora är språkrör för Miljöpartiets studentförbund Gröna studenter. Hon står på plats 31 på listan.

Varför kandiderar du som EU-parlamentariker?

Jag kandiderar till Europaparlamentet för att det är min generations framtid som står på spel. Klimatfrågan är akut och jag vill vara med i bygget av ett hållbart samhälle där vi varken bränner ut människa eller planet.

– Våra demokratiska och mänskliga rättigheter måste värnas och stärkas, det vill jag kämpa för i EU. Genom att sprida hopp istället för hat och driva på en militär nedrustning vill jag stärka EU som det fredsprojekt det föddes som.

Vilken är den viktigaste frågan för dig att driva som framtida EU-parlamentariker?

Försvars- och säkerhetspolitik, med särskilt fokus på vapenexportfrågan.

Varför den frågan?

– Jag vill se ett EU som inte beväpnar diktaturer, ett EU som inte bidrar till krig utan driver på fredliga lösningar i internationell politik. Klimatförändringarna innebär att vi måste ställa om samhället och förbereda oss på nya typer av kriser, som mer extrema väderförhållanden.

Med en mer organiserad och radikaliserad höger behövs ett stärkt demokratiarbete där alla människors lika rättigheter värnas och skyddas. Därför vill jag att EU:s säkerhetsarbete fokuserar på civilt försvar och en hållbar krisberedskap, istället för militär upprustning.

Så har vi jobbat

Visa

Vi har skickat ut frågor till de kandidater från riksdagspartierna i Örebro län som står högst på sitt partis lista till EU-parlamentet. Vi fick svar från sex av åtta partier.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Eu-valet 2019 Örebro

Mer i ämnet