EU-migranter behöver vård för miljoner

Uppdaterad
Publicerad

Allt fler EU-migranter behöver vård i Örebro län. Men eftersom de ofta saknar sjukförsäkring går inte räkningarna till deras hemländer. Istället får regionen stå för kostnader på miljoner varje år.

Antalet EU-medborgare som söker sig till Sverige för att tigga eller försöka hanka sig fram på ströjobb har ökat. Det har också betytt att fler behöver få vård på sjukhusen i Örebro län.

Där arbetar man enligt principen att ge nödvändig vård först och ta betalt sedan.

– Bedömer vår vårdpersonal att människor är i behov av vård, så har vi stöttat upp dem och sagt att det är humanismen som måste gälla. Vi är människor och vi måste vara rädda om varandra, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson (S), regionstyrelsens ordförande.

Men många av de som söker sig till Sverige står helt utanför sjukförsäkringssystemen i sina hemländer. Det gör att de inte kan få de Europeiska sjukförsäkringskort som ger EU-medborgare rätt att få vård som inte är planerad till samma pris som de som bor permanent i det land man blir sjuk i.

Så istället för att räkningen på det verkliga beloppet skickas till hemlandet, får den vårdsökande själv betala.

”Väldigt allvarliga saker”

När de inte klarar av det får istället regionen stå för kostnaden. Det finns ingen exakt siffra på hur många räkningar som inte betalades förra året, men regionen uppskattar att det handlar om vård för flera miljoner.

– Det kan vara väldigt allvarliga saker och hälso- och sjukvård är dyrt, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson (S).

Sjukförsäkringssystemet fungerar olika i olika delar av Europa. EU har tidigare pekat på att det finns några länder där personer ur den romska minoriteten ofta halkar utanför sjukförsäkringssystemet.

Enligt en undersökning som EU:s byrå för mänskliga rättigheter, FRA, gjort av romernas situation i östra och södra Europa uppger nästan alla i länder Frankrike, Portugal och Spanien att de har en sjukförsäkring.

I Rumänien och Bulgarien är det bara runt varannan. Det betyder också att det skickas få räkningar från Sverige till de två länderna.

– Det här är en viktig fråga som har större bäring än för landsting och regioner. Här måste nationalstaten och här måste EU gripa in, säger Marie-Louise Forsberg-Fransson (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.