Foto: SVT

EU-migranter slipper tigga

Publicerad

EU-migranter kan sälja ett seriealbum istället för att tigga, och nu har tidningen nått till Örebro. Izabella Hurezan från Rumänien är en av dem som säljer den.

Tidningen heter Sofia Z-4515 och är berättelsen om hur en romsk kvinna överlevde Auschwitz och Förintelsen.

– Många säger att det är bättre att sälja magasinet än att tigga. Jag tror att människorna i Sverige tycker om detta, att vi säljer, säger Izabella Hurezan.

Behåller mellanskillnaden

Izabella är i Sverige för att kunna skicka pengar till sina 5-åriga tvillingpojkar i Rumänien. Hon köper tidningarna för 25 kronor styck från en distributör i Göteborg, men säljer dem för 100 och får behålla mellanskillnaden.

– När vi är klara åker vi tillbaka till Göteborg för att köpa fler, sedan åker vi från ställe till ställe.

Så ni åker från stad till stad?

– Ja, det gör vi.

Föreningen Hem är huvuddistributör i Sverige, och de vittnar om hur magasinet ofta når nya orter redan innan utdelningsbilen hunnit fram. Seriealbumet är en specialutgåva av den norska tidningen Folk er folk, och Izabella är glad att någon vill hjälpa henne.

– De ser att jag har det svårt och att många rumäner tigger. De vill göra det lite bättre för oss. Det är mycket bättre att sälja än att sitta och tigga, säger Izabella Hurezan.

”Rejält bidrag”

Rickard Edefors driver härbärget Vinternatt i Örebro som vänder sig till EU-migranter. Han märker att många vill hitta något annat att göra än att tigga, och han är positiv till tidningen. 

– Det är ett jättebra initiativ. Den ger ett ganska rejält bidrag till migranterna som säljer den, och det är ett sätt att öka värdigheten i det behov man har. Man kommer upp på fötter och man tar ansvar för sin situation på ett bra sätt, säger Rickard Edefors.

Innan tidningen kom tiggde Izabella Hurezan för att skaffa pengar.

– Det är mycket svårare att sitta på gatan, det är kallt och folk vill inte ge pengar. Det är för svårt, säger Izabella och fortsätter:

– Det är fattig att leva i Rumänien, därför kommer jag hit. Jag vill skapa ett bättre liv för mina barn och skicka pengar så att de kan gå i skolan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer