Eva förlorar jobbet: ”Så fult av kommunen”

Uppdaterad
Publicerad

Hon är en av de 80-tal personer som blir av med jobbet när privata hemtjänstföretaget Örebro omsorg lägger ner. Men det är inte det värsta för Eva Sandström.

– Som del av företaget känner jag mig utpekad för att ha gjort fel, konstaterar hon. Jag känner mig kränkt.

Eva Sandström är undersköterska och en av nästan 80 personer som förlorar sitt jobb då det privata hemtjänstföretaget Örebro omsorg tvingas lägga ner.

– Den sista kunden jag var hemma hos igår var förtvivlad, säger Eva. Hon satte sig i hallen och grät och jag försökte säga att allt skulle bli bra igen men det vet jag ju inte.

Hemtjänsttvisten i Örebro

Känner sig kränkt

Anledningen till nedläggningen är att Örebro kommun hävt avtalet med den privata vårdgivaren. Örebro omsorg ska ha gjort sig skyldigt till avtalsbrott enligt kommunen, men exakt vilka avtalsbrott det handlar om har man inte velat gå ut med.

– Det känns inte bra att inte få veta vad det beror på. Som anställd är jag också en del av Örebro omsorg och känner mig nedsvärtad och kränkt, säger Eva.

Helst skulle hon vilja att kommunen la korten på bordet.

– Om någon har gjort något fel så säg det då. Men måste alla straffas? Nu blir ett 80-tal personer av med sina jobb och pekas dessutom ut som att de gjort något fel. Det är så fult av kommunen!

Örebro omsorg har svarat med att lämna in en stämning mot kommunen men i väntan på att frågan avgörs rättsligt klarar man inte att driva verksamheten vidare.

I tårar efter telefonsamtal

Mitt under intervjun med SVT får Eva ännu ett samtal från en anhörig till en av sina kunder. Personen vill ringa för att tacka för tiden som gått och för den goda omvårdnad som Eva gett.

Det slutar med tårar, men trots allt tänker inte Eva ge upp.

– Jag kommer att klara mig och jag kommer att fixa nytt jobb. Men jag kommer aldrig att jobba inom kommunen igen. Det är jag alldeles för ledsen och besviken för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Hemtjänsttvisten i Örebro

Mer i ämnet