Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
För detta arbetslivsministern Hans Karlssons far dog på grund av det giftiga limmet i skofabriken. Det gjorde att en stor livslögn avslöjades 40 år senare. Foto: SVT

Ex-ministerns far dog i skofabriksskandalen i Kumla: ”Präglat min politiska inställning”

Uppdaterad
Publicerad

Hans Karlsson, 75, har en karriär bakom sig som socialdemokratisk arbetslivsminister under Göran Persson, LO-topp och innan dess målare. Stor del av hans liv har handlat om arbetsmiljöfrågor. Men han har även en mörk historia av dessa frågor i sin egen släkt.

Skoindustrimuseet i Kumla har just nu en utställning om de 14 arbetare som dog efter att ha arbetat med ett lim som innehöll det giftiga ämnet bensol.

En av dem som bidragit till utställningen är Hans Karlsson, vars far var en av dem som dog efter att ha andats in det giftiga ämnet när han limmade skosulor.

– Att tvinga skoarbetarna att arbeta med ett livsfarligt lim kan man aldrig försonas med, det är bara elakt. Det har kommit att prägla hela min politiska inställning i mitt fortsatta liv, säger Hans Karlsson.

Livslögn avslöjades

Han far, Georg, dog när Hans Karlsson var sex år. Han berättar om åren efteråt som traumatiska och fyllda av kyrkogårdsbesök.

Men faderns död ledde även till att en livslögn avslöjades för honom först när han var 40 år.

Hör Hans Karlsson berätta i klippet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer