Enligt analysen har hälften av länets bostadrättsföreningar ingen eller låg säkerhetsmarginal. Foto: TT

Expert: Betydligt dyrare att bo i bostadsrätt kommande åren

Publicerad

Fler än hälften av länets bostadsrättsföreningar kommer behöva höja sina avgifter kommande året enligt analysföretaget Branly. För många kan det bidra till kännbart höjda boendekostnader.

I april justerade Riksbanken kraftigt prognosen för reporäntan och inflationen till 2025. Om prognosen blir verklighet kan det påverka många bostadsrättsföreningar i länet, för enligt analysföretaget Branly har fler än hälften av länets bostadsrättsföreningar ingen eller låg säkerhetsmarginal.

– Bor du i en förening som helt saknar ekonomiska marginaler riskerar avgiften att höjas med 32 procent, det motsvarar i genomsnitt 1 048 kronor i månaden för en bostad på 70 kvadratmeter, säger David Sundén, vd på Branly.

”Viktigt att höja avgifterna”

Enligt analysen saknar mer än en tredjedel av länets föreningar helt säkerhetsmarginaler.

– Det är viktigt att föreningarna höjer sina avgifter i takt med att marginalerna uttöms och kostnaderna ökar. Annars riskerar föreningen komma efter med att lägga undan pengar till framtida underhåll, säger David Sundén.

Samtidigt som avgifterna alltså förväntas stiga förväntas även bolåneräntorna göra detsamma.

– Mycket talar ändå för att låntagare bör ställa in sig på att bostadsräntor omkring fyra procent kommer att bli det nya normala framöver, säger Robert Boije chefsekonom på SBAB i ett pressmeddelande.

För vissa dröjer det

De bostadsrättsföreningar som byggt upp ett överskott under tiden med låga räntor kommer klara sig bättre, menar David Sundén. I Örebro län handlar det om drygt en fjärdedel av föreningarna.

– Många föreningar har utnyttjat de låga räntorna och minskat skulden och investerat, då kanske man inte behöver höja avgiften alls på ett tag, men andra föreningar har sänkt avgiften för att driva upp bostadspriserna när räntorna varit låga, då ska man vara orolig som medlem.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Shoka Åhrman, sparekonom på SPP, ger sina tips för att optimera sitt bolån. Foto: SVT/TT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.