Experten: ”Eventuellt samtycke ska inte spela roll”

Uppdaterad
Publicerad

Det par som förmått en då 16-årig tjej att sälja sex i Örebro län dömdes till tre års fängelse för människohandel. Men Märta Johansson, docent i rättsvetenskap, är kritisk till att tingsrätten i straffmätningen tagit hänsyn till att det skett ”med stort mått av frivillighet”. – Ska inte spela någon roll när det handlar om barn, säger hon.

Fredagens dom är den första avgörande gällande människohandel som rör barn i Sverige sedan 2011, och dessutom första målet gällande människohandel som har prövats i Örebro.

Det är jättepositivt att den här domen kom i vårt område. Vi vet att människohandel förekommer här runt Örebro, men det har inte tidigare prövats, att ha erfarenheter av den hör prövningen är väldigt värdefullt, säger Märta Johansson, som forskar om bland annat hur människohandel brukar hanteras rättsligt.

De två misstänkta döms tre år respektive tre år och tre månader i fängelse och i ett pressmeddelande skriver Örebro tingsrätt:

”Tingsrätten konstaterar att den unga kvinnan inte varit utsatt för något tvång och hennes prostitution har skett med ett stort mått av frivillighet, vilket beaktas vid straffmätningen av brottet”

”Ett samtycke ska inte spela någon roll”

Enligt Märta Johansson är det inte relevant att se till flickans eventuella samtycke, eftersom hon var ett barn. Det är enligt henne inte en faktor som borde leda i sänkande riktning.

– Ett samtycke ska inte spela någon roll när det handlar om barn. Barn är lättpåverkade och de vill vara andra till lags, de har inte samma omdöme som vuxna och det är därför lagstiftaren har synen att gällande människohandel ska inte en åklagare behöva bevisa att ett barn har blivit tvingat eller vilselett, säger hon.

Ser straffet som rimligt

Men Märta Johansson tycker trots det att det straff som paret fick är rimligt.

– Det vanligaste straffet för människohandel ligger runt fyra år i Sverige. Man har aldrig gått under två år och jag tycker att tre år är ett ganska väntat straff.

Deltar i statlig utredning

Märta Johansson är just nu med och deltar i en statlig undersökning om hur rättspraxisen kring människohandel i Sverige ser ut, och hon berättar att brottets komplexitet bidrar till att det finns så få fällande domar i Sverige.

– Just nu är det en blandad praxis. När domstolarna ser till lagstiftningen och den praxis som finns förstår jag att de inte får någon tydlig, samlad bild. Det kräver omfattande bevisning att styrka människohandel och därför är det positivt att se vilket gediget arbete polisen och åklagaren gjorde i det här fallet, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Människohandel i Örebro län

Mer i ämnet