Mattias Folkesson, doktor i idrottsvetenskap, tipsar om hur man bäst tränar för att förbättra sin kondition. Foto: Louise Gustavsson/SVT

Experten tipsar – så tränar man som bäst för uthålligheten

Publicerad

Om man är van motionär och vill träna upp sin uthållighet så finns det vissa viktiga saker att tänka på. Och misstag att undvika.

Under veckan som gick firade Örebro universitet 20 år som universitet. Det gjorde man med olika former av öppet hus, utställningar och föreläsningar. En av dom var föreläsningen  ”Träning av kondition och uthållighet – kort & hårt eller långt & lätt?” med Mattias Folkesson som är doktor i idrottsvetenskap.

Skippa mellanmjölken

Där gick han igenom vad man ska tänka på, och de vanliga missarna.

– Det många gör lite fel är att de hela tiden kör sitt standardpass, där man tränar lite lagom långt och lite lagom hårt, säger han.

Istället gäller det att satsa på två tydligt olika träningspass, om man vill utveckla sin uthållighet.

– Ett tips till den vane motionären är att träna hårdare pass kortare tid eller få till längre pass där man håller nere intensiteten. Intensitet styr man ju ofta med pulsen, så ett hårt pass kanske man ligger på en hjärtfrekvens runt 90-95 procent av maxpuls. Det är hög intensitet, som man kanske håller i intervaller.

– Långt och lätt kanske man gör tillsammans med kamrater, att det inte är högre intensitet än att man kan småprata med varandra. Om man springer så kanske man gör det i en-två timmar, och om man cyklar så tre till fem.

Träning för den ovane

När det gäller de högintensiva passen spelar formen av träning mindre roll, där ligger fokus på pulsen menar Mattias Folkesson. Med de lågintensiva ska man ha i åtanke vad man tränar inför. Om det är ett maraton så är det bra att fokusera på löpning, till exempel.

För den ovane motionären är råden här ovan mindre viktiga.

– Då spelar det mindre roll, då kommer all träning ge ganska bra effekt. Om man inte tränar så mycket kan egentligen varje pass vara ganska hårt.

– Börja lugnt och försiktigt, kanske promenader och få till tempoökningar under passen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.