Sommelier Mischa Billing får silvermedalj av Gastronomiska Akademien. Foto: SVT / Peter Joensson

Expert på smak och doft fick medalj av kungen

Uppdaterad
Publicerad

Universitetslektor och sommelier Mischa Billing vid Örebro Universitet fick under helgen motta medalj för ”utomordentliga insatser för svensk matkultur”.

– Vi var i riddarhussalen och det var pampigt värre med diplom, medalj och fanfar i näverlur, säger hon i en artikel på Universitetets hemsida.

Mischa Billing som undervisar på Restaurang- och hotellhögskolan i Grythyttan forskar också om dofter och smaker. Och själv tror hon att hennes pedagogiska arbete är det som ligger bakom utmärkelsen.

– Där har jag hjälpt till att föra sommelieryrket framåt. Jag har bland annat varit med om att ta fram en kandidatexamen för sommelierer

I december 2017 kommenterade Mischa Billing maten och vinet på Nobelfesten för SVT:s räkning. Hon är också en av jurymedlemmarna i Sveriges Mästerkock på TV4.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.