Hör smittskyddsläkaren Gunlög Rasmussen berätta mer om antikroppstesterna i inslaget ovan. Foto: SVT, Fredrik Sandberg/TT

Blodgivare i länet testades – få hade antikroppar

Uppdaterad
Publicerad

För att få en uppfattning om hur många som haft covid-19 testades blodgivare inom Region Örebro län. 3,8 procent visade sig ha antikroppar. Nu utökar man även provtagningen så att personer som lämnar blodprov av annan anledning på vårdcentraler får erbjudande om att testa sig.

Under vecka 24 genomfördes en undersökning på prover som cirka 500 blodgivare i Örebro län lämnat. Resultatet visade att cirka 19 av dessa personer påvisade antikroppar.

– Det är viktigt att påpeka att den här metoden inte är 100 procent säker. Det finns människor som har varit sjuka men ändå får ett negativt antikroppstest, berättar Gunlög Rasmussen, smittskyddsläkare i Region Örebro län.

Coronaviruset i Örebro län

Hålla i smittskyddsåtgärder

I och med att siffrorna ligger så pass lågt menar Gunlög Rasmussen att vi måste hålla i smittskyddsåtgärdena.

– Det handlar också om att vi måste ha en fortsatt beredskap inom sjukvården för att kunna ta hand om personer som insjuknar och blir allvarligt sjuka. Att det kan blossa upp igen med smittspridning snabbt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Örebro län

Mer i ämnet