Michaela Persson Foto: Louise Gustavsson / SVT

Tack vare Tekniksprånget pluggade Michaela till civilingenjör

Uppdaterad
Publicerad

Få kvinnor väljer en högre teknisk utbildning. Det visar en ny undersökning som Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien har gjort.

– Det var Tekniksprånget som fick mig att plugga till civilingenjör, säger Michaela Persson från Nora.

För Michaela Persson stod valet mellan att bli psykolog eller civilingenjör, och det var Tekniksprånget – som Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademien står bakom – som fick henne att välja det senare.

Med betald praktik under fyra månader är målet att få fler ungdomar att söka sig till högre tekniska utbildningar. Michaela gjorde sin praktik på Trelleborg AB i Örebro.

– Jag fick se en industrimiljö för första gången. Jag reste till deras huvudkontor i Trelleborg och även till Gotland så jag fick se hela deras organisation. Det var det som fick mig att plugga vidare.

Behöver inte vara teknikintresserad

Michaelas teori är att många tror att man måste vara väldigt teknikintresserad för att plugga till ingenjör eller göra Tekniksprånget, men så är det inte, menar hon.

– Det finns så mycket mer man kan göra, säger hon.

Undersökningen visar också att efter praktiken vill 80 procent av alla som gjort Tekniksprånget i landet studera vidare för att bli ingenjör och av dessa är hälften kvinnor.

– Man märker det först och främst på företagsevent att det är mycket färre tjejer som är där. Men det behövs ingenjörer och de finns överallt i företagen, säger Michaela.

Praktik ökar intresset

– Tekniksprånget har mellan 2015 och 2018 undersökt över 10 000 ungdomars attityder till högre studier.

– Den visar att även om unga kvinnor har ett intresse för teknik tvekar de att välja högre teknisk utbildning. Men om de först får veta genom exempelvis praktik vad utbildningen kan leda till ökar intresset.

– Enligt undersökningen skulle 75 procent av kvinnorna i Örebro län med största sannolikhet söka en teknisk högre utbildning. Men när man kommer till utbildningarna visar det sig att bara 30 procent av studenterna är kvinnor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.