Nu har LO:s årliga kampanj ”Facket på sommarjobbet” dragit igång. Foto: Marcus Ericsson / TT

Facket söker upp sommarjobbare

Uppdaterad
Publicerad

I dag startade LO:s kampanj ”Facket på sommarjobbet”. Tanken är att LO ska söka upp sommarjobbande ungdomar på deras arbetsplatser och informera om deras rättigheter och skyldigheter.

LO:s kampanj är årlig och förra året besökte LO-distriktet i Örebro och Värmland ungefär 1400 arbetsplatser och genomförde runt 4000 samtal. 

– I år hoppas vi träffa minst lika många unga och informera dem om deras rättigheter och skyldigheter på jobbet, säger Henrik W Pettersson som är kampanjansvarig på LO-distriktet Örebro och Värmland i ett pressmeddelande.

Extra utsatt grupp

Enligt fackorganisationen tillhör sommar- och extrajobbare en grupp som ofta råkar illa ut på arbetsmarknaden. Det kan till exempel handla om för låga eller uteblivna löner, svartjobb och gratis provjobb.

– Så som arbetsmarknaden har utvecklats har dessutom lett till att många unga är beredda att acceptera dåliga arbetsvillkor, vilket LO ser mycket allvarligt på. Vi har alla samma rättigheter på jobbet. Det är inte okej att ha sämre villkor bara för att man är ung och inte etablerad på arbetsmarknaden, säger Henrik W Pettersson.

För att nå ut till fler sommarjobbande ungdomar har LO även startat en hjälptelefon dit arbetstagare kan vända sig med olika funderingar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.