Foto: SVT

Facket: ”Saabs besked inte någon överraskning”

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbunden på Saab Bofors Dynamics i Karlskoga har fått ”viss information” om att det går dåligt ekonomiskt just nu. Däremot har tisdagens besked om uppsägningar ännu inte nått ut till de olika delarna i organisationen.

Jan Petersén är sektionschef på Saab i Karlskoga och facklig företrädare för Ledarna. Tisdagens besked kommer inte som någon överraskning för honom.

– Jag sitter ju som chef och har fått höra lite via den vanliga företagsinformationen. Idag kommer vi att ha ett inplanerat månadsmöte och jag antar att jag kanske får veta mer då.

”Jättemycket att göra”

Saabs har ännu inte gett några besked om hur de 850 tjänster, 300 fast anställda och 550 konsulter,som ska tas bort slår på de olika orterna.

– Jag jobbar inom produktion och här har vi jättemycket att göra. Men hur det slår i de olika verksamheterna vet vi ännu inte.

Angelica Fors representerar fackförbundet Unionen på Saab i Karlskoga och kan inte heller uttala sig särskilt mycket i nuläget.

– Vi har fått indikationer om att det inte går så bra just nu så beskedet om uppsägningarna är inte förvånande.

Stora neddragningar 2013

Jan Petersén har arbetat på Saab ”sedan den tiden vi var Bofors”. Han har varit med om både uppgångar och nedgångar tidigare.

– Efter den senaste stora neddragningen 2013 har vi byggt upp en helt ny organisation. Det är klart att det är tråkigt när det försvinner kompetens ur företaget i samband med uppsägningar men hittills har vi inte haft några problem att få tag på personal när det vänder igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.