Kommunal om läget med timanställda i äldreomsorgen: ”Hög sjukfrånvaro har bidragit”

Publicerad

Fackorganisationen Kommunal vittnar om hög arbetsbelastning, mycket övertid och sjukskrivningar som lett fram till att timanställda fortsatt tagit ett stort ansvar inom äldreomsorgen i Örebro. Men nu välkomnar man åtgärder som ska ge fler möjlighet att jobba heltid.

– Vi hoppas att en högre bemanning kan få ner andelen timanställda, säger Britt-Marie Balaj,ordförande för Kommunal i Örebro.

Mer behöver göras för att få ner andelen timanställda inom äldreomsorgen enligt Kommunal. Men under pandemin har det varit svårt medger Kommunals ordförande i Örebro Britt-Marie Balaj.

– I den situation vi befunnit oss i har mycket ordinarie personal varit sjuk och man har ju varit tvungen att stanna hemma vid symptom. Så det har varit ett svårt mål att få ner andelen timanställda, säger hon.

Men nu hoppas Kommunal på en ökad grundbemanning i framtiden, vilket kan minska sårbarheten inom verksamheten.

Utmaningarna är dock stora. Hör Britt-Marie Balaj berätta mer i klippet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.