Lars Johansson, ordförande för Närkes ornitologiska förening, har både sett och hört fåglar som, för årstiden, är ovanliga här. Foto: Peter Comstedt/SVT

Fåglarna trivs i det milda vintervädret

Uppdaterad
Publicerad

Två värmerekord har slagits i Örebro i januari. Det milda vintervädret gör att fåglarna trivs – och är mer aktiva än vanligt så här års. Ornitologen Lars Johansson vittnar om att koltrasten sjunger för tidigt och att många stannar kvar.

En fågel som sticker ut såhär års och som ornitologen Lars Johansson sett är Morkullan. En vadare som främst lever på mask och som måste ha mat hela vintern för att klara sig. Det är också många fåglar som stannar i det milda vädret.

– De som stannar kvar har en fördel, så länge det är bra väder, gentemot de som flyttar. Men det finns hot och risker. Blir det en besvärlig vinter blir man förlorare, samtidigt är det ett riskmoment att flytta, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.